JR Pass – általános tudnivalók

Aki szervezett vagy szervez éppen utazást egyénileg Japánba, találkozik azzal a problémával, hogy nem is annyira a repülőjegy a drága, hanem az országon belüli közlekedés. Turistáknak a legegyszerűbb venni egy JR Pass nevű bérletet, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat fogom most összefoglalni.

Az első, ami szembetűnő, hogy a JR Pass drága, egészen addig a pontig, amíg valaki el nem kezdi összeszámolni például a Hyperdia (nagyon praktikus) oldalán, hogy mennyibe kerülnek az egyes vonatozások, mert úgy már egy egyszeri Tōkyō-Kyōto-Ōsaka körnél is megtérülhet akár az ára. Amennyiben nem akarunk sok-sok órát tölteni vonatozással, illetve az éjszakai buszok sem nyújtanak optimális megoldást, úgy csak a shinkansen marad, az idő pedig Japánban bizony sok pénzt jelent.

Japan Rail Pass

típus 2. osztály 1. osztály (Green Car)
7 egymást követő nap 29,110 yen 38,880 yen
14 egymást követő nap 46,390 yen 62,950 yen
21 egymást követő nap 59,350 yen 81,870 yen

50% engedmény van a 6-11 év közötti gyerekeknek.

Mivel a vonatjegyhez ingyenes helyfoglalás is jár, amit a vonat indulása előtt érvényesíthetünk, ezért ezekkel az árakkal összevetve nézzük meg, mennyibe kerül a klasszikus TKO-kör (mindazonáltal nem kötelező helyjegyet venni, de akkor is csak 1-2 ezerrel lesz olcsóbb egy-egy út, olyankor olyan kocsiba kell ülni, ahol érkezési sorrendben lehet helyet foglalni, nem tuti, hogy ülni fogunk – na jó, általában van hely).

Ha megnézzük, hogy jelenleg a HUF-JPY váltása 1:2,5, akkor összeszámolva kiderül, hogy a végösszeg 28 300 yen, ami 70 750Ft-nak felel meg. Horror. Itt jegyzem meg, hogy ezért a pénzért azért minőséget, pontosságot és tisztaságot is kap az ember.

Ha ehhez hozzácsapjuk, hogy nagyon sok légitársaság a Naritára érkezik, akkor még egy pont a JR Pass mellett, hogy oda is lehet használni, valamint a városokon belüli JR járatokra is (vigyázzunk, nem minden JR, ami vonat, rengeteg magán társaság is van, oda nem érvényes). Annak is megérheti egy JR Pass, ha valaki csak egy hétre érkezik, még a Naritáról érkező vonatok nélkül is, de ha az is hozzácsapódik, akkor nincs is kérdés, hiszen a NEX vonattal (ez a leggyorsabb, legdrágább és ez tartozik a JR hatáskörébe) bejutni és kijutni a távolabbik nemzetközi reptérre akciósan:

Nem rábeszélni akarok senkit, a legnagyobb bánatomra semmiféle részesedést nem kapok a bérletek értékesítéséből, de érdemes átszámolni mindent.

Nézzük akkor, mit kapunk ezért a hatalmas összegért.

A JR Pass érvényes:

⭕️ Minden JR által üzemeltetett vonatra, beleértve Tōkyōn belül a Yamanote és Chuo vonalakat, majdnem minden shinkansent, limited express, express és helyi járatot városokon belül.

⭕️ A monorail vonatra a Haneda reptérről és vissza.

⭕️ Miyajimára a kompra

⭕️ Néhány nem JR-vonatra és izolált vonatvonalra, amit másképpen nem lehetne elérni (pl. a Shimokita- és Noto-félszigetre)

⭕️ Helyi JR buszokra

 • Yamaguchi – Hagi
 • Kyoto állomás – Ryoanji – Takao
 • Kanazawa állomás – Kenrokuen
 • JR buszok a Towada-tóhoz
 • JR turistabusz Hiroshimában
 • JR városi buszok Sapporo környékén
 • JR helyi buszok a Kusatsu Onsenhez

Tōkyō és környékének JR-térképe (a kép link egy nagyobb képhez)

A JR Pass nem érvényes az alábbi közlekedési eszközökre:

❌ Nozomi vonatokra (ez a leggyorsabb shinkansen a Tokaido/Sanyo útvonalakon)

❌ Mizuho vonatokra (a leggyorsabb shinkansen a Sanyo/Kyushu útvonalakon)

❌ JR-vonatokra, amelyek nem JR-síneken futnak (kevés ilyen van)

❌ Speciális dolgokra, például az éjszakai vonatjárat Tōkyō és Izumo között, de a többi éjszakai járat megszűnt.

❌ Az ún. “liner” jegyeket igénylő vonatokra (mindazonáltal turisták nem is igen fordulnak meg ezeken a környékeken).

❌ Autópálya-buszokra (korábban némelyikre érvényes volt).

További előnyök:

✅ Ingyenes helyfoglalás (az út előtt valamikor be kell menni egy állomásra és a megfelelő ablaknál helyjegyet foglalni).

✅ Néhány JR-szállodában olcsóbb szoba bérlési lehetőségek (pl. Metropolitan, Mets, Associa és Granvia láncok).

Gyakran feltett kérdések:

Hogyan és hol tudom megvásárolni?

Az interneten közvetlenül lehet megvásárolni, nem kell hozzá semmiféle ügynökség, ennek a bérletnek fix ára van (ne hagyjuk, hogy akármelyik utazási iroda átverjen minket, amit hozzácsapnak, az az ő ügyintézésük, amit egyszerűen elintézhetünk mi is). Fizetés után egy héten belül kapunk egy hivatalos papírt a vásárlásról. Japánba érkezvén a reptéren vagy sok vonatállomáson a vonatkozó irodában érvényesíthetjük azt (itt található egy teljes lista róluk), ekkor be kell mutatnunk az útlevelünket és megkapjuk a kis füzetet. Ezen az oldalon kezdjük el a megrendelést, ez a hivatalos árusító hely (sok oldal van a neten, keressünk valamit, ahol ilyesmi áron kapjuk meg, ha ez nem tetszik). A helyszínen is meg lehet vásárolni bizonyos helyeken (egyelőre 2017 március 8 és 2018 március 31 között, teszt jelleggel), ezeknek az árai:

Japan Rail Pass

típus 2. osztály 1. osztály (Green Car)
7 egymást követő nap 33,000 yen 44,000 yen
14 egymást követő nap 52,000 yen 71,000 yen
21 egymást követő nap 65,000 yen 90,000yen

50% engedmény van a 6-11 év közötti gyerekeknek.

Bárki vásárolhat JR Passt?

Nem. Ha bármilyen, nem turista vízummal érkezünk az országba (legyen ez házastársi, tanuló, kutató vagy munkavízum), akkor nem vásárolhatjuk meg. A megfelelő turistavízum meglétét érvényesítéskor ellenőrzik.

Aznaptól érvényes, amikor kiváltom?

Nem. Bármelyik naptól kérhetjük a kiváltáskor, viszont onnan kezdve ez nem változtatható. Az első utazáskor kapunk rá még majd beszálláskor egy kis extra pecsétet.

Hogyan használjam a JR Passt?

Általában elektromos kapukon keresztül jut be az ember az állomáson a vonatokhoz, van viszont oldalt egy kis ablakos szoba, ahol humán erőforrások is vannak. Ide kell fordulni akkor is, ha valami problémánk van, ha kerekesszékkel vagy nagy csomaggal közlekedünk, valamint itt kell áthaladni akkor is, ha JR Pass van a birtokunkban (és használni is szeretnénk). Általában felmutatjuk és áthaladunk, igazán ritkán ellenőrzik (regionális passokat viszont gyakrabban, erről lejjebb szó lesz).

Kötelező a helyfoglalás?

A legtöbb shinkansenen nem, egyéb vonatokon egyáltalán nem. Helyjegyfoglalás ingyen jár, de ha nincs időnk rá, csak ugorjunk fel az egyik olyan kocsiba, ahol nem kötelező a helyfoglalás (a kijelzőre kiírják, melyek ezek a kocsik). Ha lekéstük a vonatot, amelyikre helyet foglaltunk, nem lesz semmi következménye, de tekintettel a többi utasra igyekezzünk ezt elkerülni, illetve ha megtörtént, jelezzük a helyfoglalásért felelős irodákban (nagy zöld fülkék, japánul midori no madoguchi, könnyű kiszúrni őket), amennyiben van rá idő.

kötelező helyet foglalni az alábbi vonatokon:

 • Narita Express (Tokyo – Narita Airport)
 • Hayabusa és Hayate trains vonatok a Tohoku/Hokkaido Shinkansen vonalán
 • Komachi vonatok a Akita Shinkansen vonalán
 • Kagayaki vonatok a Hokuriku Shinkansen vonalán

Lehetséges-e kiegészítő jegyet vásárolni a Nozomi/Mizuho vonatokra?

Nem lehetséges, ha ezekkel akarunk utazni, annak a teljes árát ki kell fizetni, mindegy, hogy már vásároltunk egy JR Passt.

Elegendő-e a másodosztályú bérlet?

Ezt mindenki maga tudja csak eldönteni, véleményem szerint tökéletes a másodosztály is, de tény, hogy szélesebb, kényelmesebb ülések vannak az ún. Green Car-okban, valamint beteríti az egész padlót a teljességel felesleges padlószőnyeg.

Lehetséges-e kiegészítő jegyet vásárolni a Green Car jegyekhez?

Lehetséges, de drága mulatság lesz, ha ilyen igényeink vannak, inkább vegyünk első osztályú bérletet.

Átruházható a bérlet?

Nem. A kis füzetke túloldalán szerepel a nevünk és az útlevélszámunk és ezt ellenőrzésre el is kérheti bármelyik erre jogosult vasút alkalmazott.

Naptári napokra érvényes vagy 24 órás időtartamokra?

Naptári napokra, tehát nem délután 4-kor lép életbe utolsó nap délután 4 óráig, hanem aznap éjfélkor elkezdődött és éjfélkor le is jár az érvényessége.

Mi történik, ha a vonatom éjfél után érkezik a céljához és közben lejár a passom?

Nem probléma, ebben az esetben amíg le nem szállunk a vonatról, érvényes marad. Nem érvényes viszont akkor, ha átszálltunk egy másik vonatra éjfél után. Bár senki se fog belepecsételni semmit, éjfél után nem igazán indulnak vonatok hajnal 5-ig, ezért ez egészen könnyen megállapítható majd az érkezési oldalon is. Ha limited express, express vagy shinkansen vonaton utaztunk, akkor pedig nem érvényes éjfél után a kiegészítő express felárra.

Nem akarok egész Japánban utazgatni, csak egy-egy környéken. Léteznek kisebb átfogású bérletek is? 

Igen. Alább található egy kép, ami bemutatja, merrefelé vannak még kisebb bérletek, a fenti vásárlós oldalon megtalálunk róluk minden szükséges információt és meg is rendelhetjük őket, mindazonáltal ezeket minden zónában megvásárolhatjuk, ahol shinkansen vonatok megállnak (árkülönbözet nélkül). Érdemes tudni, hogy nem minden irodában fizethetünk viszont minden hitelkártyával és szükségünk lesz a vonatkozó emberek útlevelére is vásárláskor (ezt utazás közben is elkérhetik tőlünk).


Remélem, az érdeklődők minden kérdésre választ kapnak a cikkből, további kérdésekre szívesen válaszolok.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *