学習理論【がくしゅうりろん】- tanuláselmélet

Kanjitanulás

A kanjik megtanulása lehetetlen. Nem kiakadni, kifejtem. A kanjik rengeteg dologból tevődnek össze. Megtanulhatod a jelentést, az olvasatait, a vonássorrendet. Nézzük részletesen az utóbbiakat.

1. Megtanulni a kanji jelentését

Ez egy nagyon hasznos dolog, feltételezve, hogy a kanji önmagában egy szó és meghatározható jelentése van. Mivel a kanji itt egy szó, ezért inkább szótanulásnak számít, de nagyon hasznos tud lenni bármilyen szöveg olvasásakor is. Ha felolvasni nem is tudjuk, mert az olvasata nincs meg, akkor is érteni fogjuk a mondanivalóját. Egyébként nagyon jó akkor is, ha a kínai jelentése ugyanaz, ebben az esetben két legyet egy csapással, mert nagyjából ott is érteni fogjuk a szövegeket (nagyon hasznos tud lenni egy étteremben is pl.). Ha két külön kanjit megtanulunk és összerakjuk, máris nyerünk egy új szót is, ami azért sok esetben logikus is. Pl. a 電車【でんしゃ】 összetevői az elektromosság és a kocsi, autó. Igen, ennek a szónak a jelentése vonat (az elektromos fajta).

2. Megtanulni a kanji olvasatait

Na ez teljesen az időnk vesztegetése, értelmetlen dolog. Általános szabály, hogy az on-olvasatot használjuk, ha több kanjiból áll a szó, illetve a kun-olvasatot, ha önmagában áll, de ez nem örökérvényű törvény. Több olvasat esetén lehet, hogy több használatos ugyanarra, illetve az 行  jó példa még, ami az 行く【いく】olvasatával azt jelenti, hogy menni, de a 行く【ゆく】már sokkal inkább a meghalni ige szofisztikált változata (eltávozni). Ugye hogy nagyon nem mindegy? És mindkét olvasata szerepel természetesen a kanji mellett felsorolva. A 生 kanjinak olyan sok olvasata van, hogy jelentés nélkül teljesen értelmetlen megtanulni őket, csak hogy fel tudjuk sorolni, mert ettől még nem fogjuk tudni, hogyan kell olvasni olyan szavakban, mint például a 芝生、生ビール、生粋 vagy a 生涯. Ekkor még nem is beszéltünk azokról a szavakról, amik teljesen figyelmen kívül hagyják a szabályos olvasataikat és csak a jelentés miatt használnak 1-1 kanjit, mint például a 仲人、素人 vagy az お土産. Ezekben lehetetlen megtippelni az olvasatot. Sokkal könnyebb megjegyezni az olvasatokat, hogyha konkrét szavakban tanuljuk meg őket. Csak a steril olvasatok tanulása felesleges.

3. Megtanulni a vonássorrendet

Eleinte nagyon fontos tevékenység. Ugyanakkor ha megtanultuk az alapszabályokat (részletesen beszélek ezekről ebben a posztban), az összetevők, a gyökök vonássorrendjét, onnan már felesleges extra időt szánni rá. Amikor beleszalad az ember olyan kanjiba, ami túl bonyolult, mint pl. a 飛 vagy a 鬱, akkor persze nem rossz utánanézni, de ezt bármikor megtehetjük. Nem is szólva arról, hogy azért a tanulók nagyon nagy része soha nem fogja ezeket kézzel leírni. Memorizáláskor hasznos lehet, ha leírogatjuk őket (ha valaki így memorizál könnyebben).

Összefoglalás

Tanuljuk a kanjikat konkrét szavakon belül! Természetesen ebben az esetben olvasattal együtt. Nagyon hasznos, bővíti a szókincsünket. Nagyon menő tudni mind a kb. kétezer kanjit olvasatokkal együtt, de ugyanennyi energia- és időbefektetéssel csinálhatunk hasznos dolgot is.

Hasznos, ha felismerjük, milyen részei vannak a kanjiknak és akár ötletes történeteket kreálunk hozzá. Például a macska 猫【ねこ】kanjijának része sok állat nevében és a bűnözőben is megtalálható. A jobb oldali rész egy rizsföld 田, felette pedig a fűfélékben, növényekben megtalálható gyök van. A legutóbbit én úgy értelmezem, hogy három részre van osztva a vízszintes vonal, tehát a macskát könnyen meg tudom jegyezni úgy, hogy bűnöző macska három részre vágva a rizsföldön. Aztán aki ugye jobban szereti nálam a macskákat, talán mégse ezt használja 😀 De mindenkinek magának kell megtalálnia a megfelelő kombinációkat.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *