a legbonyolultabb kanji feldarabolása- 鬱【うつ】

2010-ben volt egy újabb nyelvreform Japánban, aminek nyomán az addigi 1945 kanji számát, amit eddig az általános iskolában meg kellett tanulniuk a gyerekeknek, 2136-ra növelték. Az új listába bonyolultak is kerültek, így jutunk el a mai témánkhoz. Uccu neki 🙂

Már érintőlegesen foglalkoztam a bonyolultabb kanjikkal. A kötelező 2136 általános iskolai közül a legbonyolultabb, legalábbis legtöbb vonásszámmal rendelkező kanji az 鬱【うつ】. Az olvasatát ugye elég könnyű nekünk megtanulni, a jelentése pedig depresszió, rosszkedv, lehangoltság. A vonásokat kicsit macerásabb lenne megjegyezni (akad belőlük 29db benne), ezért bontsuk részekre az egészet.

Egy egyszerű memorizáló mondattal megjegyezhetjük az összetételét és máris csak azt kell megjegyezni, melyik rész hol helyezkedik el. Nem mondom, hogy így teljesen egyszerű, de talán megkönnyíti a tanulást.

A kulcsmondatunk ez lesz:

リンカーンアメリカンコーヒー杯「さんばい」飲んだ「のんだ」
Lincoln három amerikai kávét ivott
utsu

A kulcs a megoldáshoz pedig a következő:

A felső sorban két 木 gyök van, amik együtt kiadnak egy másik kanjit, a fás liget jelentésű 林-t, aminek a kínai olvasata りん. A két fa gyök között pedig ott van egy doboz, a 缶, aminek az olvasata かん. Együtt kiadják Lincoln nevét japánul: リンカーン.

A は karakter katakanával ワ, ami kanjigyökben hasonlít a középen levő hosszú összetevőre, ami a 冖. Ennek saját jelentése sajnos nincs, ezért van ez a nyakatekert magyarázata.

Amerika eredeti írásmódja japánul 亜米利加「あめりか」, ami a manapság már csak a 米 kanjira kopott. Eredetileg csak az olvasatát nézték az ország nevének átírásakor (tekintsünk el attól, hogy Amerika igazából nem egyenlő az Egyesült Államokkal). A jelentése teljesen mindegy most (rizs).

A kávé japánul コーヒー, amit függőlegesen megtalálhatunk a kanji bal oldalán, bár el van fordítva a fele. 凵 és alatta a ヒ.

Végül a 3-as számot megtaláljuk a jobb alsó sarokban: 三.

Ne felejtsük: ezek a memorizáló mondatok néha kicsit erőltetettek, de minél nagyobb marhaság a jelentésük, annál könnyebben meg fogjuk jegyezni. Most, hogy ezt elolvastátok, holnap próbáljátok meg egy papírra segítség nélkül leírni az 鬱 kanjit.

Az ilyen felbontós-memorizálós módszer neve egyébként Heising-módszer, amire több könyv is épül, bár csak angolul, magyar megfelelője még nem jelent meg.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *